14. Фестивал археолошког филма

У периоду од 24. до 28. децембра 2018. године Музеј рударства и металургије, у сарадњи са Народним музејем  у Београду организује 14. Фестивал археолошког филма.

На овогодишњем репертоару наћи ће се укупно  дванаест остварења из три земље: шест из Србије, два из Немачке и четири из  Италије. На Фестивалу ће бити приказани филмови који представљају избор остварења са Међународног фестивала археолошког филма одржаног у Београду ове године у организацији Народног музеја. Тематика филмова, квалитет, едукативност, атрактивност и разноврсност њиховог садржаја препоручују овај Фестивал свима који желе да се упознају са најновијим сазнањима и достигнућима из области археологије.

 

Програм предвиђа приказивање филмова сваког радног дана од 18:30 часова, у просторијама Музеја. Улаз на пројекције је слободан.

– програм –

понедељак  24.12.2018.

Нови осврт на Назарет: археологија и традиција

Rivisitare Nazareth: Archeologia e tradizione nel villaggio abitato da Gesù

Режија: Alberto Castellani

Италија 2017.

Трајање: 53

Последњих неколико година, археолози из Енглеске, Израела и других крајева света интензивно раде на истраживању остатака древног Назарета и његове шире околине који потичу из римског и византијског периода. Какви су били услови живота народа који је насељавао Назарет у античко доба и како се једно мало село у то доба трансформисало у центар хришћанског ходочашћа? Одговор на ова питања данас пружа археолошка наука.

 

Археолошки локалитет  „Анине“ – Villa rustica

Режија: Александар Теодоровић

Србија 2017.

Трајање 16′

Овај документарни филм прати најновије археолошке радове који се спроводе на локалитету ”Анине” у селу Ћелије код Лајковца, на коме се истражује античка вила рустика (Villa rustica), једно комплексно и раскошно пољопривредно имање и занатски центар из касноантичког периода, односно времена римског царства (III – IV век).

 

уторак 25.12.2018.

Лав – човек

Die Restaurierung des Löwenmenschen

Режија: Uwe Krüger

Немачка 2013.

Трајање 27′

2012. године у Еслингену у Немачкој, скупила се група стручњака – археолога, музејских кустоса и рестауратора да ”напишу” завршно поглавље археолошке приче започете 1937. године – рестаурацији ”Лав – човека”, фигурине од слоноваче настале током последњег леденог доба, пре око 40 000 година у пећини Штадел Холенштајн у брдима Швапске Јуре (висоравни) у југозападној Немачкој (област Баден-Виртенберг). Овде су, у неколико истраживачких кампања током последљих 70-ак година, истражене две пећине – Штадел Холенштајн и Фогелхерд у којима су пронађени остаци материјалне културе првог модерног човека – кромањонца чија се фигурална уметност у слоновачи, заједно са поменутим пећинама, од 2017. године налази на УНЕСКО-вој листи светске културне баштине.

 

Игра престола, српски витешки код

Режија: Смиљана Попов

Србија 2017.

Трајање 23′

Ова филмска прича нас води у време када су Србију запљускивала три мора, а она била велико царство. Звучи као почетак бајке, али ово је права српска ”игра престола” где је представљен најсјајнији период српске државе у њеној историји, када се протезала од Дунава до Коринтског залива, од Јадранског до Егејског и Јонског мора. Јунак ове приче је први српски цар Душан Силни, једини средњовековни владар и једини Немањић сахрањен у Београду.

 

Од Египта из доба фараона до Африке данас

Dall’Egitto faraonico all’Africa di oggi

Режија: Alfredo е Angelo Castiglioni

Италија 2016.

Трајање: 18’

Пре 3000 година на територији северне Африке развијала се староегипатска култура која је кроз своју моћ утицала на читав афрички континент. Филм представља кратак преглед колико археолошких трагова је остало од те древне културе данас на овој територији.

 

среда 26.12.2018.

Metalla Tricornensia – Космај

Режија: Растко Шејић

Србија 2018.

Трајање 24′

Документари филм ,,Metalla Tricornensia“  води нас на Космај, некадашње подручје рударског басена Metalla Tricornensia, где је римско царство црпило руду сребра. Пролазимо кроз древне остатке утврђења, цивилног насеља, гробница и некропола, велике просторије које је кроз историју служило и као црква. То је место сусрета народа са различитих континената који су говорили различитим језицима.

 

Трајан

Traianus

Режија: Livio Zerbini, Giovanni Ganino

Италија 2017.

Трајање: 17

Рим, као једна од најмоћнијих империја у историји се током векова простирала на три континента, Европи, Азији и Африци. Историју Рима чине и њени протагонисти, велике личности које су ову империју учиниле тако моћном и заувек отргнутом од заборава. Међу овим великим људима је и Марко Улпије Нерва Трајан (лат. Marcus UlpiusNervaTraianus 53 – 117. godine), један од највећих императора, врсни генерал, успешан политичар, способан владар. Због својих вештина римски Сенат га је назвао Најбољим (лат. Optimus).

 

У потрази за античким Ел Дорадом

Режија: Смиљана Попов

Србија 2017.

Трајање 22′

Београд крије остатке изгубљеног и давно заборављеног града старог преко две хиљаде година. Тај антички град се звао ДЕМЕСУМ и налазио се у подножју планине Космај где су се у античко доба налазили највећи рудници олова и сребра у римском царству. У овом граду је чувени римски император Диоклецијан одржао Сабор посвећен рударству.

 

четвртак 27.12.2018.

Сензационално откриће у Бразилу. Први Американци

Sensationsfund in Brasilien. Die ersten Amerikaner

Режија: Peter Prestel, Gisela Graichen

Немачка 2016.

Трајање 43’

Публика ће путем овог филма отпутовати у јужну Америку, у североисточни део Бразила и упознати се са остацима материјалне културе и уметности до којих су дошли археолози, а који се односе на прве људе који су живели на овом подручју пре више десетина хиљада година.

 

На трагу царске палате – Пројекат Глац

Режија: Слободан Максић

Србија 2017.

Трајање 25′

Филм прати српско – аустралијски тм стручњака и студената током прве кампање археолошких ископавања на локалитету Глац код Сремске Митровице, три километра од некадашњег Сирмијума.На простору данашње Србије рођено је седамнаест римских царева. Тројица су на овом тлу подигли палате: Галерије – Ромулијана у Гамзиграду код Зајечара, Максимин Даја – Шаркамен код Неготина и Константин – Медијана у Нишу.Да ли је Глац крије још једну царску палату показаће предстојеће дугогодишње аустралијско – српско истраживање.

 

петак 28.12. 2018.

Лица Етрураца – канопске вазе из Толеа

Facce di Etrusco – I Vasi Canopi di Tolle

Режија: Alessandro Barelli

Италија 2017.

Трајање: 32’

 

Путовање кроз време води нас на археолошка ископавања некрополе Толенатериторији Тоскане. Управо на овом локалитету пронађене су канопске посуде за које се верује да припадају Етрурској култури.

 

Петрус, средњовековни град

Режија: Божидар Боле Николић

Србија 2005.

Трајање 30′

 

Средњовековна тврђава Петрус налази се 11 километара североисточно од Параћина, на узвишењу Чокоће брдо код села Забрега поред кога протиче река Црница. Њен владар, као и целе Петрушке области био јежупан Вукослав коме је цар Душан доделио ову област на управу средином 14. века. На овом месту се налазило праисторијско насеље из периода старијег гвозденог доба. У VI веку ту је постојало рановизантијско утврђење, подигнуто у доба цара Јустинијана (527 – 565 год.), односно у време обнове и утврђивања византијске власти на овом простору.У околини тврђаве Петрус у X веку су се населили монаси испосници. Нова тврђава је саграђена у доба династије Немањић.

 

Добро дошли на Фестивал!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *