14. Festival arheološkog filma

U periodu od 24. do 28. decembra 2018. godine Muzej rudarstva i metalurgije, u saradnji sa Narodnim muzejem  u Beogradu organizuje 14. Festival arheološkog filma.

Na ovogodišnjem repertoaru naći će se ukupno  dvanaest ostvarenja iz tri zemlje: šest iz Srbije, dva iz Nemačke i četiri iz  Italije. Na Festivalu će biti prikazani filmovi koji predstavljaju izbor ostvarenja sa Međunarodnog festivala arheološkog filma održanog u Beogradu ove godine u organizaciji Narodnog muzeja. Tematika filmova, kvalitet, edukativnost, atraktivnost i raznovrsnost njihovog sadržaja preporučuju ovaj Festival svima koji žele da se upoznaju sa najnovijim saznanjima i dostignućima iz oblasti arheologije.

 

Program predviđa prikazivanje filmova svakog radnog dana od 18:30 časova, u prostorijama Muzeja. Ulaz na projekcije je slobodan.

– program –

ponedeljak  24.12.2018.

Novi osvrt na Nazaret: arheologija i tradicija

Rivisitare Nazareth: Archeologia e tradizione nel villaggio abitato da Gesù

Režija: Alberto Castellani

Italija 2017.

Trajanje: 53

Poslednjih nekoliko godina, arheolozi iz Engleske, Izraela i drugih krajeva sveta intenzivno rade na istraživanju ostataka drevnog Nazareta i njegove šire okoline koji potiču iz rimskog i vizantijskog perioda. Kakvi su bili uslovi života naroda koji je naseljavao Nazaret u antičko doba i kako se jedno malo selo u to doba transformisalo u centar hrišćanskog hodočašća? Odgovor na ova pitanja danas pruža arheološka nauka.

 

Arheološki lokalitet  „Anine“ – Villa rustica

Režija: Aleksandar Teodorović

Srbija 2017.

Trajanje 16′

Ovaj dokumentarni film prati najnovije arheološke radove koji se sprovode na lokalitetu ”Anine” u selu Ćelije kod Lajkovca, na kome se istražuje antička vila rustika (Villa rustica), jedno kompleksno i raskošno poljoprivredno imanje i zanatski centar iz kasnoantičkog perioda, odnosno vremena rimskog carstva (III – IV vek).

 

utorak 25.12.2018.

Lav – čovek

Die Restaurierung des Löwenmenschen

Režija: Uwe Krüger

Nemačka 2013.

Trajanje 27′

2012. godine u Eslingenu u Nemačkoj, skupila se grupa stručnjaka – arheologa, muzejskih kustosa i restauratora da ”napišu” završno poglavlje arheološke priče započete 1937. godine – restauraciji ”Lav – čoveka”, figurine od slonovače nastale tokom poslednjeg ledenog doba, pre oko 40 000 godina u pećini Štadel Holenštajn u brdima Švapske Jure (visoravni) u jugozapadnoj Nemačkoj (oblast Baden-Virtenberg). Ovde su, u nekoliko istraživačkih kampanja tokom posledljih 70-ak godina, istražene dve pećine – Štadel Holenštajn i Fogelherd u kojima su pronađeni ostaci materijalne kulture prvog modernog čoveka – kromanjonca čija se figuralna umetnost u slonovači, zajedno sa pomenutim pećinama, od 2017. godine nalazi na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine.

 

Igra prestola, srpski viteški kod

Režija: Smiljana Popov

Srbija 2017.

Trajanje 23′

Ova filmska priča nas vodi u vreme kada su Srbiju zapljuskivala tri mora, a ona bila veliko carstvo. Zvuči kao početak bajke, ali ovo je prava srpska ”igra prestola” gde je predstavljen najsjajniji period srpske države u njenoj istoriji, kada se protezala od Dunava do Korintskog zaliva, od Jadranskog do Egejskog i Jonskog mora. Junak ove priče je prvi srpski car Dušan Silni, jedini srednjovekovni vladar i jedini Nemanjić sahranjen u Beogradu.

 

Od Egipta iz doba faraona do Afrike danas

Dall’Egitto faraonico all’Africa di oggi

Režija: Alfredo e Angelo Castiglioni

Italija 2016.

Trajanje: 18’

Pre 3000 godina na teritoriji severne Afrike razvijala se staroegipatska kultura koja je kroz svoju moć uticala na čitav afrički kontinent. Film predstavlja kratak pregled koliko arheoloških tragova je ostalo od te drevne kulture danas na ovoj teritoriji.

 

sreda 26.12.2018.

Metalla Tricornensia – Kosmaj

Režija: Rastko Šejić

Srbija 2018.

Trajanje 24′

Dokumentari film ,,Metalla Tricornensia“  vodi nas na Kosmaj, nekadašnje područje rudarskog basena Metalla Tricornensia, gde je rimsko carstvo crpilo rudu srebra. Prolazimo kroz drevne ostatke utvrđenja, civilnog naselja, grobnica i nekropola, velike prostorije koje je kroz istoriju služilo i kao crkva. To je mesto susreta naroda sa različitih kontinenata koji su govorili različitim jezicima.

 

Trajan

Traianus

Režija: Livio Zerbini, Giovanni Ganino

Italija 2017.

Trajanje: 17

Rim, kao jedna od najmoćnijih imperija u istoriji se tokom vekova prostirala na tri kontinenta, Evropi, Aziji i Africi. Istoriju Rima čine i njeni protagonisti, velike ličnosti koje su ovu imperiju učinile tako moćnom i zauvek otrgnutom od zaborava. Među ovim velikim ljudima je i Marko Ulpije Nerva Trajan (lat. Marcus UlpiusNervaTraianus 53 – 117. godine), jedan od najvećih imperatora, vrsni general, uspešan političar, sposoban vladar. Zbog svojih veština rimski Senat ga je nazvao Najboljim (lat. Optimus).

 

U potrazi za antičkim El Doradom

Režija: Smiljana Popov

Srbija 2017.

Trajanje 22′

Beograd krije ostatke izgubljenog i davno zaboravljenog grada starog preko dve hiljade godina. Taj antički grad se zvao DEMESUM i nalazio se u podnožju planine Kosmaj gde su se u antičko doba nalazili najveći rudnici olova i srebra u rimskom carstvu. U ovom gradu je čuveni rimski imperator Dioklecijan održao Sabor posvećen rudarstvu.

 

četvrtak 27.12.2018.

Senzacionalno otkriće u Brazilu. Prvi Amerikanci

Sensationsfund in Brasilien. Die ersten Amerikaner

Režija: Peter Prestel, Gisela Graichen

Nemačka 2016.

Trajanje 43’

Publika će putem ovog filma otputovati u južnu Ameriku, u severoistočni deo Brazila i upoznati se sa ostacima materijalne kulture i umetnosti do kojih su došli arheolozi, a koji se odnose na prve ljude koji su živeli na ovom području pre više desetina hiljada godina.

 

Na tragu carske palate – Projekat Glac

Režija: Slobodan Maksić

Srbija 2017.

Trajanje 25′

Film prati srpsko – australijski tm stručnjaka i studenata tokom prve kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac kod Sremske Mitrovice, tri kilometra od nekadašnjeg Sirmijuma.Na prostoru današnje Srbije rođeno je sedamnaest rimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije – Romulijana u Gamzigradu kod Zaječara, Maksimin Daja – Šarkamen kod Negotina i Konstantin – Medijana u Nišu.Da li je Glac krije još jednu carsku palatu pokazaće predstojeće dugogodišnje australijsko – srpsko istraživanje.

 

petak 28.12. 2018.

Lica Etruraca – kanopske vaze iz Tolea

Facce di Etrusco – I Vasi Canopi di Tolle

Režija: Alessandro Barelli

Italija 2017.

Trajanje: 32’

 

Putovanje kroz vreme vodi nas na arheološka iskopavanja nekropole Tolenateritoriji Toskane. Upravo na ovom lokalitetu pronađene su kanopske posude za koje se veruje da pripadaju Etrurskoj kulturi.

 

Petrus, srednjovekovni grad

Režija: Božidar Bole Nikolić

Srbija 2005.

Trajanje 30′

 

Srednjovekovna tvrđava Petrus nalazi se 11 kilometara severoistočno od Paraćina, na uzvišenju Čokoće brdo kod sela Zabrega pored koga protiče reka Crnica. Njen vladar, kao i cele Petruške oblasti bio ježupan Vukoslav kome je car Dušan dodelio ovu oblast na upravu sredinom 14. veka. Na ovom mestu se nalazilo praistorijsko naselje iz perioda starijeg gvozdenog doba. U VI veku tu je postojalo ranovizantijsko utvrđenje, podignuto u doba cara Justinijana (527 – 565 god.), odnosno u vreme obnove i utvrđivanja vizantijske vlasti na ovom prostoru.U okolini tvrđave Petrus u X veku su se naselili monasi isposnici. Nova tvrđava je sagrađena u doba dinastije Nemanjić.

 

Dobro došli na Festival!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *