Отворен 13. Мајски ликовни салон

У Музеју рударства и металургије отворен је 13. Мајски ликовни салон. За овогодишњу изложбу, селектоар Драган Стокић Рајачки, сликар из Зајечара, одабрао је 28 радова 15 аутора, чланова Удружења ликовних уметника Ване Живадиновић Бор.

Ово је први пут да сам селектор изложбе. Четрдесет година егзистирам као сликар и претпостављам да је овај позив уследио захваљујући мом минулом раду и годинама. Знајући како је тешак пут од идеје до слике био сам јако коректан, поштен и добронамеран и направио сам, тек сад видим добар избор. Другачији дојам имате када је то скучен простор који није изложбеног типа, а другачији када је то професионални простор, односно галерија. Изузетно сам срећан и већу одговорност осећам за ову изложбу него за неку своју. Драго ми је што су и сами уметници, аутори прихватили мој избор и критику, тако да се надам да је општи утисак позитиван. Посебно ми је драго што у Бору и даље постоји и ради Удружење ликовних уметника, што није случај са другим срединама, односно где се Удружења уметника нажалост гасе“, истиче Драган Стокић Рајачки, селектор 13. Мајског ликовног салона.

Према речима Ратка Јанковића, председника борског Удружења ликовних уметника Ване Живадиновић Бор, на овогодишњем салону изложени су радови рађени различитим техникама.

Оно што Удружење ради то се и сада овде види, препознатљиво је на неки начин. Различити су мотиви, а свако од уметника већ је формирао неки свој ликовни рукопис, тако да су заступљене готово све технике: акварели, акрили колажи, уља на платну, витражи, односно оно што наши чланови раде годинама“, каже Ратко Јанковић, председник Удружења ликовних уметника Ване Живадиновић Бор.

Након Мајског ликовног салона у удружењу борских уметника почеће припреме за традиционалну Октобарску изложбу.

Већ за шест месеци, тачније октобра нас очекује традиционална 24. октобарска изложба. То је смотра удружења ликовних уметника, када ми позивамо и остале грађане Бора да конкуришу са својим радовима, који уколико прођу оцену уметничког савета постају чланови удружења, а за мајски ликовни салон као и овог пута учествују само чланови Удружења ликовних уметника” додаје Ратко Јанковић, председник Удружења ликовних уметника Ване Живадиновић Бор.

Љубитељи уметности, дела 13. Мајског ликовног салона изложена у галерији борског Музеја, моћи ће да погледају до 10. маја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *