Otvorena izložba „Devojko mala“

Pesmom „Devojko mala“ u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru otvorena je izložba haljina iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, pod istim nazivom kao i ova kompozicija. Bilo je to veče romantike i prisećanja na vreme o kome govorimo sa nostalgijom. Ideja da se prikažu haljine iz ovog perioda nastala je spontano kao rezultat višegodišnje saradnje sa članicama Aktiva žena, kaže autor izložbe Suzana Mijić i dodaje da su pripreme za izložbu i prikupljanje predmeta trajale više godina. Uz to istraživala je život tih godina u Boru.

Duge večernje, ali i mini haljine krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina sačuvale su sećanja na veliki broj zabava, drugarske večeri i različite svečanosti koje su u to vreme bile veoma popularne. Boranke su očigedno imale stila i pratile svetske trendove u odevanju.

„U to vreme bile su popularne duge i mini haljine, ali sve više borske dame su otkrivale i ruke”, naglasila je Suzana Mijić.

Na izložbi „Devojko mala“ prikazani su i modni detalji, tašne, cipele, nakit , šalovi, kaiševi, dakle sve ono što ženu čini ženstvenijom, modernijom i lepšom. Tih prosperitetnih godina Boranke su upravo tako i izgledale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *