Пета самостална изложба слика Ненада Васиљевића

 

 

У присуству великог броја борских уметника и поштовалаца уметности, у галерији Музеја рударства и металургије отворена је пета самостална изложба слика борског уметника Ненада Васиљевића. На ретроспективној изложби приказана су 44 дела из широког опуса овог сликара, који је и после четири деценије уметничког рада, остао веран реализму.

Прошла изложба је била посвећена РТБ-у и мотивима из рудника. Овог пута сам решио да то буду детаљи из природе и околине нашег лепог Бора. Сама атмосфера то што ме колеге и пријатељи подржавају је мој мотив да радим и надам се да ће свако наћи понешто за себе“, каже Ненад Васиљевић – Нешки, аутор изложбе.

Ненад Васиљевић своја уља на платну први пут је самостално изложио 1982., а последњу изложбу „Бору и Боранима“ приредио је 2015. године.Током вишедеценијског рада стекао је велики број поштовалаца у граду бакра.

Ненад Васиљевић је очигледно омиљен међу својим суграђанима, а и сликарски правац који он негује се разликује доста од оних праваца којим се баве остали борски ствараоци. Воли реализам, ограничава се на мотиве који су ређи. Слика цвеће, птице, главе коња и уобичајено бележи природне лепоте нашег краја“, истакла је Слађана Ђурђекановић Мирић, музејски саветник у Музеју рударства и металургије у Бору.

Осим бројних колега и пријатеља отварању изложбе присуствовао је и Вељко Ђурђевић академски сликар из Београда који је Ненаду Васиљевићу уручио захвалницу удружења „Барти“ за промоцију уметничког стваралаштва.

Људима је уметност неопходна. И пре десет хиљада година они су осећали потребу да доживе нешто лепо, нешто што је изван нашег времена и века који је у принципу врло кратак. Ја видим да је Бор врло жив када је уметност у питању и да веома поштујете своје уметнике“, рекао је Вељко Ђурђевић, академски сликар из Београда.

Уживајући у лепоти природе која га окружује Ненад Васиљевић за четири деценије рада урадио је више од петсто слика. Многе од њих красе зидове породичних кућа не само борана већ и грађана Србије. Две нове слике аутор је на изложби поклонио директорки „Хотела Језеро“ Милици Миловановић, да употпуне зидове ресторана „Језерце“, на Борском језеру, који су већ опремљени уметничким делима овог борског сликара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *