Промоција књиге “Ђорђе Андрејевић Кун у Бору”

 

Након изложбе графика “Крваво злато” коју је 2014. године, поводом 110 година од рођења и 80 година од боравка и рада Ђорђа Андрејевића Куна у Бору, приредила у Музеју рударства и металургије, Слађана Ђурђекановић Мирић, музејски саветник, одржала је и промоцију књиге “Ђорђе Андрејевић Кун у Бору”, чиме је прича о значају стваралашта овог чувеног уметника за град бакра добила још једну димензију.

Прича о Ђорђу Андрејевићу Куну у Бору, може се сматрати комплетираном, уз један услов, да уколико Кун и његово стваралаштво наставе да буду инспирација уметницима , да ће се тад прича наставити. Књига има неколико целина, амбиција је пре свега била да повежемо академика двеју академија са Бором, као рударским центром, у овом случају желећи да бацимо акценат и на значај Бора у области културе и уметности уопште“, истакла је Слађана Ђурђекановић Мирић аутор књиге.

Књига осим кратке биографије уметника, пружа објашњење због чега је Кун изабрао Бор као инспирацију за настанак једног од најзначајнијих дела наше социјалне уметности, говори о настанку слике “Панорама Бора”, а садржи и описе и репродукције графичких мапа “Крваво злато”, “За слободу” и “Партизани” које се налазе у музејској збирци.

Књига има амбиције да промовише Бор и као културну средину, а захваљујући библиотечкој размени, у крајњој линији сада и савременим медијима, ова књига о значају Куна за Бор и значају Бора за Куна и његово стваралаштво, имаће сигурно велику популарност и управо ће служити у промоцији и расветљавању тог битног утицаја Куна за Бор и његово стваралаштво“, додала је Слађана Ђурђекановић Мирић.

Промоцију књиге својим присуством додатно су увеличале Мира Кун, ћерка Ђорђа Андрејевића Куна и рођака Мартина Илић, представници локалне самоуправе Општине Бор, као и виђени борски уметници и поштоваоци Куновог стваралаштва у граду бакра.

извор: РТВ БОР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *